Česta pitanja

Potrudili smo se ponuditi odgovore na česta pitanja. Ako ne pronađete odgovor na vaše, ne ustručavajte se kontaktirati nas.

Natrag na predhodnu stranu

Rješenja

Što je kapilarna sila?

Kapilarna sila je podizanje ili spuštanje razine tekućina uz rub uskih cijevi (kapilara) uzrokovana silama adhezije i kohezije.

Objašnjenje kapilarnosti kao i matematičku teoriju oblika površine tekućine dali su u svojim radovima Thomas Young (1804), Pierre Simon de Laplace(1806), Carl Friedrich Gauss (1830) i Siméon Denis Poisson (1831).

Do kapilarne vlage odnosno ,,penjanja" vlage kroz zid dolazi zbog poroznosti građevinskih materijala i fizikalne karakteristike vode (površinska napetost i polariziranost molekula vode), kao i zbog električnih, kemijskih i fizikalnih procesa u zidovima zbog otopljenih soli.

Hidroizolacija bi trebala spriječiti prodor kapilarne vlage, međutim kod starih građevina hidroizolacija u pravilu ne postoji, dok je kod novih često nepravilno postavljena ili naknadno oštećena, a time i propusna.

Još davne 1940 godine je Švicarac Paul Ernstradio na primjeni elektroosmoze pri sanaciji vlage u građevinama i imao prijavljen patent (ein Eidgenössisches Patent auf ein"Verfahren und Vorrichtung zur Entfeuchtung und Trockenhaltung vonMauerwerk").